Aquest bloc vol ser un espai d'informació i discussió del què succeix a l'Iraq, alhora que una eina per difondre les activitats de sensibilització i denúncia que es porten a terme a Catalnya. Per a una informació més detallada us podeu dirigir al web de la Campanya Estatal Contra l'Ocupació i per la Sobirania de l'Iraq (CEOSI).
A banda de la informació a través dels vincles web, el material audiovisual i la documentació d'aquest Blog, des de la PASI també us podem oferir la possibilitat de realitzar actes de sensibilització i informació, com xerrades o projeccions.

dilluns, 12 de maig del 2008

"El 2007 visto por los árabes. Anuario de la prensa árabe" P. Rojo

per Jaume Botey, professor de la UAB i membre de la PASI.

El passat dijous dia 7 de maig, Pedro Rojo, amic i company de la CEOSI i de la PASI, va presentar el seu nou llibre "El 2007 visto por los árabes. Anuario de la prensa árabe". L'acte es va celebrar al Col·legi de Periodistes de Barcelona. Arabista, que viu a Rabat des de fa set anys i que des de fa molt més temps recull documentació i articles a la premsa àrab, en aquest llibre fa una selecció d'articles a la premsa de països tan diversos com Marroc, Palestina, els Emirats, Algèria, Líbia o Egipte.
Crec que del llibre se'n poden deduir dues conclusions:
La primera, que a la premsa àrab hi ha una incipient però molt important presència crítica a la política institucional. O, dit d'una altra manera, que malgrat la repressió, la voluntat governamental de control de la premsa, a l'assassinat i empresonament de periodistes, etc. la llibertat d'expressió és imparable. Òbviament a això hi ha afavorit la presència de Al Yazira i l'internet, difícil de censurar. Però el llibre, que recull només premsa escrita és una demostració que la llibertat s'obre camins també en altres mitjans.
En el llibre, a més, s'han volgut reflectir altres dimensions del món àrab que normalment queden més ocultes en la nostra premsa occidental: aspectes de la vida quotidiana, la vida de la dona i de la infància, els diferents islams, la poesia i la novel·la, la música i el rap contestari etc. amb l'explícita voluntat de posar de manifest que "hi ha una vida més enllà del vel i de la barba".
Pedro Rojo ens ajuda a trencar els estereotips que la política, la religió i la premsa occidental ens donen cada dia del món àrab com a món tancat, repressor i reprimit, fonamentalista o incult. L'anuari pretén ser un mirall. Però fins i tot el mirall pot tenir molts reflexes, moltes mirades. I la mirada de Pedro vol reflectir una cara amable, de llibertat i de cultura àrab, poc coneguda. Moltes gràcies.